kolmapäev, 27. juuli 2016

Kombineerime lõngu/Let us combine yarns

Lõngade kombineerimine on päris põnev ja kasulik. Lõngade koostoimimisel tekib uus kvaliteet (ja kvantiteet ka). Kavatsen sellest kirjutada. Tekitan uue märksõna. Muidugi on see teema nii lai, et ma ei saa väita, et tean kõike. Siiski mõningaid kogemusi juba on. Näiteks panen pidevalt kokku mohääri ja peenvillast (või meriinot). Või see jakk on sokilõnga ja peenikese meriino segust.
Yarn combining is quite exciting and useful. Joint functioning yields new quality (and also quantity). I am going to write about this. I am adding a new tag. Of course the topic is so vast that I cannot claim I know it all. Still, I have some experience. For instance, I constantly put together mohair and laceweight wool (or merino). Or consider this cardi that is a blend of sock yarn and laceweight merino.
See on proovilapp. Koos on Midara lõngad: Roma (100 % vill, 100 g/750 m) ja paljudele pitsikudujatele tuntud Haapsalu (100 % vill, 100 g/1400 m). Vardad 4 mm.
Here is a swatch. Two Midara yarns are put together: Roma (100 % wool, 100 g/750 m) and Haapsalu (100 % wool, 100 g/1400 m), known to many lace knitters. Needles 4 mm.
Esiteks näete uut värvi: peenem lõng on tumehall, ta ei domineeri ei visuaalselt ega füüsiliselt (nii väljanägemise kui ka koe seisukohalt on jämedam lõng põhiline), siiski lisab midagi juurde. Teiseks, kindlasti isegi peenikese lõnga lisamine annab jämedust ja reljeefsust (mohäär on selles mõttes veelgi markantsem). Geomeetrilised mustrid õhksilmustega ei tundunud huvitavad (kuigi ei olnud täiesti võimatud). Mõtlesin kaua ja täna hommikul katsetasin, tundub, et see on õige.
First, you notice a new colour: the thinner yarn is dark grey, it is not dominant either visually or physically (the thicker yarn is the main yarn both for a general appearance and for the fabric); still, it gives something new. Second, adding of another yarn, even a thin one, adds to the weight and stitch definition (in this sense, mohair is even more prominent). Geometrical patterns with yarnovers did not seem interesting (although not entirely impossible). I gave it a lot of thought and made this attempt today in the morning, this one seems to be the right one.

Kommentaare ei ole: