kolmapäev, 13. juuli 2016

Poolpatent ripsiga/Half-patent with garter

Väga võimalik, et see on niigi teada. Nt olen ühes eesti raamatus näinud niisugust mustrit, kus üks silmus on parempidine, teine patentsilmus. Ei ole ise nii kudunud, aga pildi järgi ei tundunud kuigi reljeefne. Aga vaatame nüüd seda.
It is quite possible that the whole thing is well-known anyway. For instance, I have seen in an Estonian knitting book such a pattern where one stitch is in stockinette and the next is a patent stitch. I have never knittid this but the fabric did not seem very textured in the picture. But let us look at this now.
Pealtnäha on justkui poolpatent (1 ph, õs, 1 kudumata tõsta, tagasireas 1 pp ja patentsilmus koos õhksilmusega ph). Aga ei ole nii. Vaatame pahemat poolt.
On the first glance looks like half-patent (p1, yo, slip next stitch, in wrong side row k 1 and p patent st together with yo). But this is not the case. Please observe the wrong side.
Siin on midagi, mis meenutab nn broken rib-nimelist kude (ma ei tea, mis on ametlik nimi, nimetan ripsiga soonikuks). Seda koome nii, et esimeses reas kõik pp, tagasireas 1 pp, 1 ph. Antud juhul ongi peaaegu sama, ainult esimeses reas on 1 pp, õs, 1 kudumata tõsta, tagasireas on 1 pp, patentsilmus koos õs-ga ph. Mõlemad pooled on päris kenad.
This is something that reminds of so-called broken rib stitch. This is done as follows: in the first row, k across, back row k1, p1. In my case it is almost the same: in the right side row, k1, yo, s1, wrong side k1, p patent stitch together with yo. Looks nice on both sides.

2 kommentaari:

Inga Sõelsepp ütles ...

Peab ära proovima. Kujutan ette, et mingi peenikese karvase lõnga lisamisega peaks päris uhke ruumiline kude saama.

Anna ütles ...

Inga, jah, kindlasti tuleb proovida. Kude ei ole nii kohev ja mahuline, nagu tavaline patent või poolpatent, siiski piisavalt markantne. Pakun, et patent või poolpatent on mahuline sellepärast, et kontrast pinna suhtest tõstetud patentsilmuse ja pahempidise vahel on suur (pahempidine tekitab vao ja täispatendi puhul on see vahe veelgi suurem). Antud juhul rips tasandab pisut. Võiks proovida ka nii, et nt 2 silmust ripsis ja 1 patentsilmus. Ka hea salli/rätiku kude.