reede, 15. märts 2013

Veel ajakirjadest/More about magazines

Nagu näha, eelmine postitus puudutas paljusid. Sellepärast kirjutan kohe vastuse kõigile. Aitäh kommenteerimast! Olen nõus, et parem korralik tõlkeajakiri kui Minu Käsitööd, kus on palju vigu. Ka algajatele kudujatele on vaja õpetusi, kus kõik suurused on olemas. Sain vaadata ka Maretit, see on teises formaadis ja stiilis, kui Käsitöö. Väga hea, las olla erinevaid. Samas on kartus, et kuulsad lõngafirmad oma võivad niiviisi kodumaised ajakirjad välja süüa. Ma ei ole protektsionismi pooldaja, kuid olukord on selline, et tõepoolest on väga raske (peaaegu et võimatu) avaldada oma disaine välismaa ajakirjas, rääkimata mõne lõngafirma omast ajakirjast. Sellepärast peaks olema koht, kus eesti autorit võiksid avaldada (muidugi mitte sellepärast, et nad on just eesti disainerid, aga kui nende tööd on tõesti huvitavad). Veel kord aitäh kõigile!
As I see, my previous post was relevant to quite a few people. Therefore, I am replying to all of you. Thanks for comments! I agree that a neat translated magazine is better than Minu Käsitööd that has so many mistakes. Also beginners need patterns where all possible sizes are available. I've looked into Maret, it is in a different format and style than Käsitöö. Very fine, there should be different kinds of craft magazines. At the same time, I fear that renowned yarn firms would crush Estonian magazines in this way. I am not a supporter of protectionism in any form but the situation is such that it is indeed extremely difficult (almost impossible) to get your designs published abroad, especially in a magazine belonging to a certain yarn company. This is why there should be a place for Estonian authors to publish (of course not because they are Estonian designers but because their work is interesting). Once again, thank you all!.

2 kommentaari:

Inga ütles ...

kajan ka:)
Minu riiulis leiavad koha vähesed ajakirjad - kodumaine Käsitöö, Rowan magazine ja Designer Knitting (endine Vogue knitting). Vaatamata sellele, et ma ei ole kunagi ühestki ajakirjast ühtki asja järele kudunud, on need 3 endiselt olulised. Käsitöö - tuleb kursis olla, mida meie turul tehakse; Rowan - fotomaterjali pärast eelkõige ja olles teda nüüd nii 5 aastat omale soetanud on tore näha, et mustrid ja mudelid vaikselt korduvad, mängu tulevad uued lõngad; Desinger Knitting - vaatamata sellele, et üle poole sellest ajakirjast on puhas reklaam, on neil samamoodi toredad fotolavastused ja aeg-ajalt kasulikke nippe jagada.
Aeg-ajalt nagu tuleb igatsus veel millegi järele, aga päris täpselt visioon puudub, et mis see siis oleks.
Ootaks küll aega, kui näiteks Anna, Sinu innovatiivsed kudumid, Designer Knittingusse jõuavad. Ma naiivselt tahaksin uskuda, et selleks on meie oma Käsitöö ajakirjal oma roll mängida, seda eriti veel soomekeelsel turul.
Eks me näe :)

Anna ütles ...

Inga, aitäh, muide, arvasin, et ka Sinul on kindlasti midagi asja kohta öelda:).
Suur tänu, oled lahke minu vastu. Aga praegu paistab, et väljamaised ajakirjad (v.a. soome Moda) ei taha eriti minu disaini. Teadusmaailmas on iga äraütlemine põhjendatud: artikkel saadetakse retsensendile või mitmele, ideaalis ei tea nemad autori nime ega autor neid (kuigi mõnikord on juba teema järgi selge, kes on autor); kui ei kõlba, siis tuleb kirjutada, miks; kui tahetakse tõsiseid parandusi, siis jällegi põhjendus on hädavajalik; autor ei pruugi nõustuda kõigi märkustega, aga siis peab ta seda põhjendama. Siin käib asi ilmselt põhimõttel "meeldib-ei meeldi". Sest pole ju selgeid kriteeriume. Pealegi on raske proovilapi ja joonistuse põhjal ette kujutada, milline on valmiskudum. Hiljuti selgus ühest arutelust Ravelrys, et ühe tuntud ajakirja toimetaja on eelarvamuslik õmblusteta konstruktsioonide shutes. Jne, jne. Tagatipuks ei imponeeri mulle VK/DK esteetika üldse mitte (nothing personal, lihtsalt vana hea vastuolu lopsakus vs. minimalism:)). Praegu otsustasin, et püüan oma sõna mujal ja teistmoodi öelda ja ehk õnnestub mõne lõngafirmaga koostööd teha.
Mis aga Käsitöösse puutub, siis on selle väike toimetus lihtsalt kangelaslik: niisuguste piltidega, artiklite jms ajakirja tegemine on päris raske ja sellega tullakse toime. Ja olen tohutult tänulik, et mulle ei seata mingeid konstruktiivseid piiranguid. Jah, eks me näe:)