esmaspäev, 13. jaanuar 2014

Tõlgendamisest/On interpretation

Mõni inimene oskab juba ette näha, kuidas mudel "omaks" muuta. Aeg-ajalt toimub see nii-öelda kogemata, nt kootakse hoopis muust lõngast ja see muudab üldmuljet, kuigi algselt ei olnud niisugust eesmärki. Kuid praegu on jutt teadlikust tõlgendamisest. See on minu sviiter:
Some peopole see already from the beginning how to turn a pattern into their "own" one. Sometimes it happens unconsciously, for instance when one takes a completely different fiber and it alters the general impression, although it has not been intended. But now I will talk about conscious interpretation.  Here is my sweater:
Aga siin on Sonata oma:
And here is one by Sonata:

Niisiis, võib jälle küsida, kas tegemist on ühe või sama kudumiga (samal teemal siin ja siin). Kuid antud juhtum on selgem, kui varemkäsitletud, sest Sonata töötas minu õpetuse järgi (mõned lühikesed read ja lisakasvatused ei muuda asja). Seega konstruktsiooni ja teostuse mõttes on need samad, kuid stilistiliselt on kudumid küllalt erinevad.
Thus, you can ask again whether this is the same or a different knit (on the same topic see here and here). But the present case is easier than those considered earlier because Sonata worked my pattern (some short rows or additional increases are irrelevant). Therefore, the construction and the way of knitting are the same but the knits differ stylistically quite a bit.
Sonata stiilisuund on nn naturaalne: mugavad, hubased kudumid, millel on rustikaalset ja/või etnograafilist hõngu (kirjatud mustrid, traditsioonilised pitsid), mõnikord on seal minimalismi, aga see on rahulik, naturaalne minimalism. Võite vaadata Ravelrys siin. Kuidas on Sonata saavutanud just talle sobiva efekti? Esiteks, muidugi lõnga abil: minul on mohäär meriinoga ja vardad 4 mm, temal on islandi vill Plötulopi (Isteks), pehme ja paks, vardad 3 mm. Teiseks värvide kombinatsioon ja väike värviline mustririba. Nii et kui minu sviiter tundub igav, võtke õpetus ja tehke omaks! Konstruktsioon jääb samaks, stilistika aga muutub.

Sonata's style can be characterised as natural: comfortable and cosy knits with rustic and/or ethnographic leaning (colourwork, traditional lace), sometimes there is minimalism that is calm and natural. You can observe her work on Ravelry here. Ho has Sonata achieved the effect that suits personally her style? First, by the means of the yarn, of course: I have mohair and merino and needles 4 mm and she has Islandic wool Plötulpi (by Isteks), soft and bulky, needles 3 mm. Second the combination of several colurs and a narrow coloured horisontal pattern. So if you find my sweater borring, just take the pattern and make it your own! The construction remains the same but the style changes.

8 kommentaari:

Heli ütles ...

Hea teemapüstitus. Siin on nii hästi näha, et kui oled oma stiili enda jaoks kujundanud, on sellised modifikatsioonid võimalikud.

Heli ütles ...

Olen Sonata kudumitest lihtsalt vaimustuses!

angeeza ütles ...

I love the two Sonatas !


angeeza ütles ...

I made a mistake ! I love the two sweaters, your, and Sonata's !

Anna ütles ...

Agneeza, thank you!

mustkaaren ütles ...

Hariv on näha 1 mudeli eri tõlgendusi. (Arvata võib, et neid saaks veel palju:) )

Anna ütles ...

Kaaren, olen nõus! Kui edaspidi toimub midagi niisama huvitavat, siis postitan. Ravelrys on selles mõttes mugav, lähed disaineri lehele ja vaatad konkreetse õpetuse teostusi.

Anna ütles ...

Heli, aitäh! Vabandust, Su kommentaar oli kahe silma vahele jäänud. Sonata variant on suurepärane, kuna sobib just talle.