pühapäev, 24. jaanuar 2010

Väikseid nippe ja huvitavaid lõngu/Some tricks and interesting yarns

Kudumises on vaja insenerimõtlemist. Selles pole midagi uut. Samuti pole midagi uut selles, et laiskus on progressi mootor. Alustasin nimelt tellimistööd, on vaja disainida puuvullasest lõngast suvetop. Puuvill (vähemalt puhas puuvill) pole vist minu materjal. Mõtlesin nii ja naa, proovisin mitu korda. Küsimus on selles, kuidas ühelt poolt vältida õmblusi ja teiselt poolt mitte kohe luua väga palju silmuseid, sest see ei ole kõige lõbusam. Ma ei ole dogmaatik ega väida, et õmblusi peab vältima iga hinna eest, siiski kujutasin ette, kuidas mul oleks esi- ja tagatükk eraldi kootud ja kuidas hakkaksin kokku õmblema selle suht kareda lõngaga, polnud hea pilt. Mida teha? Leiutasin sellise triki:
One needs a bit of engineer thinking in knitting. Nothing new here. Also nothing new in the idea that laziness is the engine of progress. Namely, I started an order, I was asked to design a summer top from cotton. Cotton (at least pure cotton) is probably not my kind of yarn. I had all kind of thoughts and tried to start several times. The question is how, on the one hand, avoid seaming and, on the other, avoid casting on many stitches because it is not exactly my idea of fun. I am not a dogmatic and I do not claim that avoiding seams is the goal; however, I imagined myself knitting the front and the back part separatly and seaming them together with this somewhat coarse yarn; the imagined picture was not attractive. What shall be done then? I invented the following trick:

Külgedel on lõhikud. Seega: loo esitüki silmad, koo mõnda aega eraldi, loo tagatüki silmad, koo sama hulk ridu eraldi, siis ühenda ja koo ringselt!
There are splits at the sides. Thus: CO front part stitches, knit some rows, CO back part stitches, knit the same number of rows, then join and knit in rounds!
Midagi väga põnevat ega keerulist pole. Keskel tuleb "vausabakirja" variatsioon:
Nothing very fancy or difficult. In the middle there is a variation of "vausabakiri" stitch pattern:

Nüüd midagi huvitavamat. Käisin Pronksi poes. Anu oli just Rootsist tagasi tulnud, tõi sealt lõnga näidiseid. Esialgu on vaid näidised, hiljem loodetavasti tekib poodi ka päriselt.
Now something informative. I was in Pronksi shop. Anu had just returned from Sweden and brought samples of yarns. At this stage these are just samples; hopefully, soon there will be yarns to buy at the store.
Üldpilt:
General picture:

Näidiste hulgas on firma Manos de Uruguai, Viking ja Artesano lõngad.
The samples are from Manos de Uruguai, Viking and Artesano yarns.
Minu lemmikud Artesano hulgast (vasakul Aran, paremal Silk Embrace):
My favourits from Artesano yarns (left Aran, right Silk Embrace):

Vikingilt on palju lõngu ja värve:
Vicking has many types of yarns and a rich colour card:



Kudusin ka ühe proovilapi (vaarikakarva Viking Superwashist). Mulle meeldis. Tore, et Eestis suureneb nüüd lõngavalik.
I knitted a swatch of the raspberry coloured Viking Superwash. It was nice. I am glad that the choice of yarns in Estonia is going to expand.

8 kommentaari:

mari ütles ...

väga põnevad lõngad tunduvad! vikingit tahaks kunagi kindlasti proovida. minus on mingi väike magnet, mis tõmbab igasugu muistsehõngulist ja -kõlalist ligi :)

Anna ütles ...

Mari, tänan! Aga tule kunagi Tallinna lõngu vaatama! Lõngad on tõesti ausad. Ravelry andmebaasis täiesti olemas. Võtsin endale rohelise Baby Ull (beebi vill tõlkes), seal on meetreid palju, tuleb pitsisall näidiseks poodi.

helena ütles ...

Hyvin on edistynyt tuo toppi ja ihan hyvä idea tuo aloitus noin kahtena kappaleena, pienistä halkioista tulee mukava yksityiskohta helmaan.

Kaja ütles ...

Puuvillane kudum tuleb kenakene!
Uusi lõngu paistab päris palju. Anu on väga tubli, et lõngavalikut laiendab. Aitäh Sulle ülevaate eest!

mari ütles ...

jah, ma tahan küll sinuga kunagi tallinna poodides käia. kui mitte enne, siis aprillis :) tead, ma tahtsin veel selle puuvillase kohta öelda, et võibolla võiksid proovida puuvillast hoopis heegeldada. ehk on käele nii mõnusam, kui kudumine väga ei istu.

Anna ütles ...

Kaja, suur tänu! Tule Tallinna, kui lõngad saabuvad!

Mari, aitäh! Tule kindlasti! See top on tellimus, järelikult anti mulle lõng kätte ja seati algparameetrid, nii et ei saa äkki heegeldama hakata:)

mari ütles ...

aa, siis küll, kui taheti kootud asja :) aga kui on kunagi võimalik, proovi heegeldada :)

Eliana ütles ...

I love cotton yarn! Is great for a hot weather!
You had a lot of fun lately. These yarns looks so beautiful!!