teisipäev, 28. detsember 2010

Pärlkude ja pisut teooriat/Moss stitch and some theory

Eile saime kokku Heliga ja kudusime natuke koos. Pildil pole meie kudumist eriti näha, aga ise oleme kenasti peal. Pildistas Eliisabet, Heli tütar. Aitäh!
Yesterday we got together with Heli and knitted a bit. You cannot see our knitting in the picture but we are present. Heli's daughter, Eliisabet, was the photographer. Thank you!

Nüüd postituse pealkirja juurde. Iga kudum õpetab midagi. Mõni seab päris teoreetilisi probleeme lahendamiseks. Otsustasin, et teen enne varrukad, siis jakk on n-ö paigas ja saab näha, milline tuleb pikkus. Nüüd tekkis aga 2 küsimust: 1) mis koes kududa varrukad ja 2) mis pikkusega. Üks on selge, et pitsimuster on hästi rikkalik ja suur (mustrikord 22 silmust), varrukale eiriti ei mahu. Seljas on 2 mustrikorda:
Now to the title of the post. Every knitting project teaches your something. Some raise theoretical problems to be solved. I decided to knit the sleeves first, then the jacket is fixed so to say and I can think about the length. However, 2 questions emerged: 1) what stitch pattern is to be chosen for the sleeves and 2) how long the sleeves should be. One thing is clear though: the stitch pattern is rather busy and wide (22 stitches repeat), it would not fit into a sleeve. You see 2 repeats on the back:
Siis mõtlesin, et mõni vähem rikkalik diagonaalne muster võiks sobida. Tegin proovilappe, ikka tundus kõik vale. Pärlkude sobib hästi kokku palmikute ja pitsiga, aga tekitada siia veel teisi pitsimustreid, palmikutest rääkimata, oleks minu arust täiesti vale. Kuna küljes on aga pärlkude, mõtlesin, et varrukas olgu ka pärlkoes.
Then I thought that a less busy diamond pattern may fit. I made swatches but everything seemed wrong. Moss stitch goes well with cables and lace but to create more lace patterns here, to say nothing about cables, would be entirely wrong in my view. Whereas there is moss stitch on the sides, I opted for moss stitch for the sleeves.
See tundus õige. Siis aga teine küsimus: varruka pikkus. Võite küsida, mis pikkus siia puutub. Tegelikult puutub alati, vähemalt minu jaoks. Asi ei ole ainult selles, mis muster millisega kokku sobib või ei sobi. Asi on proportsioonis. Pärlkude on reljeefne. Väga ilus, aga kui seda on väga palju, siis tekib optiliselt raksepärase mulje. Võib-olla see on minu isiklik probleem, aga paljud poodides väljapandud kudumid palmikute ja mitmesuguste reljeefsete kudedega on minu jaoks üle koormatud. Liiga palju erinevaid mustreid pindala ühiku kohta, nii-öelda. Palusin täna Anul, et ta teeks paar pilti. Nüüd näen, et ma ei tahagi siia pikka varrukat. Mitte sellepärast, et ei viitsi kududa, vaid just proportsioonide pärast.
This appeared right. Then to the second question: the length of the sleeves. You can ask of course how the length matters here. It always does, at least for me. It is not only about combinability of stitch patterns or lack thereof. It is about proportions. Moss stitch is highly structured. It is very beautiful but when there is a lot of it, the overall impression is optically heavy and bulky. Maybe this is my personal problem but rather often ready made knitwear in stores is full of cables and varieties of structured patterns that make the garment overloaded in my view. Too many different patterns for a square measure, so to say. Today I asked Anu to take a couple of pictures. Now I see that I don't want a long sleeve. Not because I am lazy to knit but because of proportions.

Paljudele meeldivad kas lühikesed või pikad varrukad. Mulle meeldivad ka vahepealsed. Nii et probleem sai sedapuhku lahendatud.
Many like either short or long sleeves. I like in-between sleeves as well. Thus, the problem is solved so far.

15 kommentaari:

Suvi ütles ...

Tead kuidas mulle meeldib see, et sa mõtled proportsioonide peale ja et kuidas kogu kampsun välja nägema hakkab, kas on tasakaalus jne. Sa ei mõtle sedasi igavalt: peavad olema pikad varrukad kuna lühikesed ei soojenda piisavalt :) sest alati ei olegi vaja praktiliselt mõelda, see pärsib loovust.

KK ütles ...

Väga ilusad varrukad, sobivad suurepäraselt minu arust.

mari ütles ...

väga head varrukad on. sul vist ei olegi sedatüüpi lühikeste varrukatega jakki. tore asi tuleb! tee ruttu edasi :)

Diana ütles ...

It is coming along nicely Anna :-)) I love sleeves to the elbow or 3/4. For your cardi the sleeves to the elbows or a little shorter look right to me to :-))

Robin ütles ...

Very nice Anna, I like the stitch pattern very well. Medium length sleeves are a favorite of mine, looks great!

Anna ütles ...

Suvi, tänan! Mul on juba täispika varrukaga kampsun olemas, too roheline pildil. Suur külmavares ma ei ole ja seega võib mõelda ilu peale ja mitte ainult praktiliselt.

Signe, aitäh!

Mari, aitäh, nüüd, kui kõige raskem teoreetiline probleem on lahendatud:), ei ole enam palju arutleda ja kudumine läheb suht ruttu.

Deena, thank you, I am glad you see it the same way!

Robin, thanks! It is a nice pattern indeed, I should try it with a thinner yarn and see how it looks.

Kaja ütles ...

Hästi õnnestunud mustripaigutus! Sellest tuleb ilus jakk!

Tiina ütles ...

Väga ilus jakike tuleb!

Kai:) ütles ...

Kajaga täiesti nõus,see saab üks vahva jakk Sul!

Anna ütles ...

Kaja, Tiina, Kai, aitäh! Loodan sedasama, et jääbki mulle meeldima:)

Tiigerliilia ütles ...

Mul ei ole muud öelda, kui et: no sa ikka oskad! ;) Kas see on 2k 2p pärlkude?

Heli ütles ...

Anna, väga huvitav oli Sinuga koos veidi kududa. Nautisin arutlust mustrist ja konstruktsioonist. Lühike varrukas tundubki loogiline kehaosa tugeva iseloomuga mustri kõrvale.
Ilusat vana aasta lõppu!

Anna ütles ...

Kristiina, tänan! Pärlkude (moss stitch, võib-olla tal on veel mingeid nimesid mõlemas keeles) on 1 pp, 1 ph, järgmises reas aga vastupidi, pahempidised parempidi jne. Kahekordne on aga see, et nihe toimub igas parempidises reas. Ehk 2. rida mustri järgi ja 3. reas on 1 ph, 1 pp, 4. mustri järgi.

Heli, suur tänu Sullegi, oli tore koos kududa ja aitäh, et viitsisid minuga koos arutada. Ka Sulle ilusat vana aasta lõppu!

Madam Butterfly ütles ...

Anna, first of all thank you for your comment on my blog!
I like your progress and think that you could do the short sleeve cardi and it will look nice with the lace pattern that you are working. Later this cardi will be good for a winter over the turtleneck as well on one of those summer evening with a cool breeze coming from Baltic.

Anna ütles ...

Lidia, thank you very much for such an elaborate compliment! Yes, you never know Estonian summer and to have something to throw on, so to say, is very practical.