teisipäev, 8. juuni 2010

Diagnoos: vatt/The diagnosis: cotton wool

Mõnikord on nii, et on kohe selge, mis läks valesti. Siis on lihtne. Mõnikord on aga nii, et on tunne, et midagi on viltu, aga n-ö diagnoosi on raske panna. Mingil hetkel tundsin, et miski ei meeldi. Kusjuures suurus jms on korras. Seletamatu asi. Arutasin mõne sõbraga, keegi ei leidnud viga, aga see tunne ei kadunud. Pildid on tehtud eile; kuna võimalikke pildistajaid polnud kodus, pildistasin end peeglist (paha lugu).
Sometimes it is clear at once what is wrong. In that case everything is easy. Sometimes, however, you have a feeling that something is wrong but it is hard to come forward with a diagnosis. At some point I felt that there is something I don't like. Whereas the size etc is fine. Inexplicable. I discussed it with some friends and nobody saw anything wrong with it; nevertheless, my feeling did not disappear. The pictures were taken yesterday; as potential photographers were not at home, I took a picture of my reflection in the mirror (too bad).

Siis hakkasin aru saama, et mulle ei meeldi seda lõnga katsuda, kuigi ta on pehme. Võib-olla liiga pehme (mul on selline probleem, ei armasta liiga pehmeid lõngu). Täna ütles tuttav müüja: nagu vatt. Just! See ongi diagnoos: lõng tundub katsudes nagu vatt. Ei saanud sellest kohe aru. Muidugi võite öelda, et teada asi, akrüül jne. Samas tean, et täpselt sama koostisega lõngad võivad olla väga mõnusad. Asi pole mitte ainult koostises, vaid ikka kuidas lõnga tehakse. Niisiis, läks valesti, aga hea, et olen targem.
Then I started realizing that I don't like to touch this yarn, although it is soft. Maybe even too soft (I have this problem, I dislike too soft yarns). Today a familiar saleswomen suggested: it feels like cotton wool. Exactly! This is the diagnosis: the yarn feels like cotton wool. I did not understand it in the beginning. Of course you may say that it has acrylic and it is all well known etc. Still, I know that yarns containing the same fibers in the same proportions can be rather pleasant. It is not only about the proportions of fibers but also how a certain yarn is produced. So it went wrong but it is good that I have learned something.

6 kommentaari:

Suvi ütles ...

Hea et selguse said mis ei meeldi! :) Aga vahel on jah nii, et kui lõng katsudes ei meeldi, siis olgu koostis missugune, aga ei taha sellest kududa.
Mida kavatsed teha?

Kai:) ütles ...

Palju jah oleneb ka lõnga töötlusest,olen vaadanud näiteks kui erinevad on sama %.lise koostisega mohääri ja siidi segud....
Aga no...nii pildil on vinks-vonks ju ?!
Nüüd punastab"usaldusväärne tegija"...aitähh muidugi !!Sellega vist on nii,et ei saa võrrelda võrreldamatut. Puhas maavill on loomulikult jäigema ja tugevama hoidmisega,aga kui arvestada et Merinos Extra puhul on tegu mõnusa pehme meriinoga,siis minu meelest hoiab ta ikka päris hästi...mida pehme,karvutu lõng tavaliselt ei tee! Kõike korraga ei saa,et oleks pehme ja hoiaks kõvasti:)

Anna ütles ...

Suvi, jah, nii see on. Kavatsen võtta teise lõnga ja mõelda uuesti:)

Kai, aitäh, võib-olla paistab küll kena, aga kui tunne ütleb, et ei meeldi, siis ega seda kudumit ei hakka hea meelega kandma. Jah, näen, kus on dilemma, et kas pehme või hoiab kõvasti. Sellepärast olen seni eelistanud selliseid karedamaid Eesti lõngu:). Aga on hea teada, et seda lõnga võib usaldada. Ahvatleb nii hind kui ka värvide rohkus!

mari ütles ...

nii, mul on täpselt sama mure :D et läks valesti. ja alles lõpus sain aru, millega rahul ei ole. heegeldasin endale egittost valget suvepluusi, nii et on väike pihikuosa ja selle külge kinnituvad lillemotiivid. pihikuosa tegin ühekordsetest sammastest, aga tehes näris miski rahulolematus mu sees. nüüd lõpetasin, ainult otsad jäid peita. ja siis korraga taipasin, et oleksin pidanud pihikuosa hoopis kuduma ja kootud osa külge lillemotiivid kinnitama. nii et lähen teisele katsele :)

Diana ütles ...

Anna, I love the pattern and its placement. To bad the yarn was a disappointment :-( Are you going to try to knit this sweater with different yarn?

Anna ütles ...

Mari, aitäh, tegija mõistab:). Mõnikord on kahtlused täiesti asjatud, mõnikord on aga vägagi asjalikud ja tuleb selgusele jõuda, mis on valesti.

Deena, I will make a different sweater with different yarn:). And maybe the pattern I initially assigned for this sweater in yet another yarn:)