pühapäev, 21. aprill 2013

Langev krae/Waterfall collar

Ma ei tea, milline on eesti keeles waterfall collar ametlik vaste. Kuid loodan, et pildi järgi saavad kõik aru, mida silmas pean. Räägime konstruktsioonist ja kudumisvõimalustest. Kõige esimene pilt on ajakirjast Phildar (2007, nr 471). Tõsi küll, see on väga avara kaelusega top, aga idee on arusaadav.
Let us talk about waterfall collar. I hope everybody understands from the pictures what I mean. Let us discuss the construction and knitting opportunities. The first picture is from the Phildar magazine (2007, nr 471). True, the top is quite open in the front but you get the idea.

On selge, et esitükk peaks olema seljatükist laiem, vähemalt ülemises osas. See tähendab, et alt kududes peaks näiteks käeaukude kõrgusel alustama kasvatusi, ülevalt kududes aga luua esitükile kohe algusest peale rohkem silmuseid ja teha kahandusi. Võiks veel mõelda valemi üle, nt kas esitükk on kõige laiemas osas 2 korda laiem seljatükist või nt 1/3 võrra laiem, oleneb sellest, mida tahame saada. Väikesed erinevused tekivad aga olenevalt sellest, kus kasvatuste/kahanduste joon paikneb.
It is clear that the front piece has to be broader than the back pies, at least in the upper part. This means that if you are working bottom up, you should start increases approximately at the armholes' height; if you are working top down, you have to cast on more stitches for the front part at the very beginning and then make decreases. It is possible to derive a formula, for instance, whether the ront piece in its widest part is 2 times as wide as the back piece or wider by 1/3, depending on what you want to get. But you can get small differences depending on where the increase/decrease line is situated.
Võib-olla on mõnel lugejal meeles minu Nurgakese-nimeline top. Kasutan praegu krae pilte, et näidata võimalikku kahandusjoone (või alt kududes kasvatusjoone) paiknemist. Sinine joon näitab, et kahandasin keskelt.
Maybe some readers remember my Nurgake-top. I am using the collar pictures to show possible placement of decrease (or, if working bottom up, increase) line. The blue line shows that I decreased in the middle.

On ka selline võimalus, et kahandused kahte joont pidi ja jooned saavad mingil ajal kokku. Siis kaeluse kuju on pisut teistsugune.
Another option is to decrease along two lines and the decreases will eventually meet at some point. The shape of the neck opening will slightly differ.
 
Kuid võib teha nii, et kahandusjooned on esitüki äärtel. Seda varianti katsetan praegu.
But you can also place decrease lines at the edges of the front piece. I am working on this option now.
Väga elegantne alt üles kasvatustega variant on Suvil siin.
Suvi has  quite an elegant bottom up version with increases here.

5 kommentaari:

Kaja ütles ...

Nurgakese topp on hästi meeles, kudusin seda ise ka ja mäletan, et oli huvitav kudumine. Päris põnev, mismoodi Su uus konstruktsioon välja kukub!

Mia ütles ...

Oi, pidän vesiputouspääntiestä aivan valtavasti! Kaunis kuva Phildarista.

Anna ütles ...

Kaja, tänan, jah, mul on meeles, et kudusid ka!

Mia, kiitos!

Mattis ütles ...

Üleval pildil oleva topi ametlik vaste eesti keelse nimena oleks "kreeka kaelus " see on nüüd viimaste nädalate jooksul aina rohkem hakanud meie moepildis esinema.

Anna ütles ...

Mattis, tänan! Väga kasulik teada. See kaelus meeldib mulle tohutult!